Telefon: +381 69 2717 777 Radno vreme: Pon - Pet: 11:00 - 19:00, Vikendom: 11:00 - 17:00 Adresa: Vrtlarska 7b, 11 080, Zemun
Header

Ortodoncija

Dežurni stomatolog NeoSmile Dr Ljiljana Tomašević. Bol u zubima i ustima najčešće nastaje od kvara zuba, nicanja umnjaka, parodontalnih džepova ili od povreda zuba . Dežurni Stomatolog Neosmile dr Ljiljana Tomašević je tu za vas 24/7 .


Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i nepravilnog položaja vilica. Genetika i savremeni način života dovode do nepravilnog položaja zuba i vilica sto narušava estetiku lica i funkciju žvakanja i govora.

Cilj ortodoncije je postizanje pravilanog i estetski lepog izgleda zagrižaja. Takav zagrižaj će omogućiti optimalnu funkciju žvakanja i dobijanje jednakog opterećenja svih zuba. Takođe, pravilnim položajem zuba olakšava se održavanje oralne higijene i smanjuje se rizik od pojave karijesa i parodontopatije.


Ortodoncija - lečenje fiksnim aparatom


Fiksni aparat (protezu) mogu nositi pacijenti sa svim stalnim zubima. Dobrom analizom i planom terapije otklanjaju se nepravilnosti položaja zuba u pravilan niz koji je funkcionalan. Fiksni ortodontski aparat sačinjavaju tube ili prstenovi koji se postavljaju na prve stalne molare (šestice), bravica koje se lepe na svaki pojedini zub i žičanih lukova koji prolaze središnji žljeb na bravici.


Ortodoncija - lečenje pokretnim aparatom


Lečenje pokretnim aparatom preporučuje se kod dece sa mlečnom i stalnom denticijom. Pokretni aparati mogu biti samo za jednu vilicu (aktivne ploče) ili za obe vilice (aktivator, bionator) i njih sami pacijenti nameštaju i vade iz usta. Cilj ovog aparata je ispravljanje zuba, širenje vilice i pravilno usmeravanje rasta novih zuba. Ipak, njima se ne mogu potpuno ispraviti nagnuti ili jako rotirani, kao ni zubi koji su nikli na pogrešnom mestu. Za tu vrstu problema koristi se fiksni ortodontski aparat.