Pitanja i odgovori

Vrtlarska 7b

11 080, Zemun

+381 69 2717 777

Radimo po pozivu 24/7

Pon - Pet: 11:00 - 19:00

Vikendom: 11:00 - 17:00

PITANJA I ODGOVORI

PITANJA I ODGOVORI

Pitanja i odgovori

Pitanja i odgovori koje možete pročitati na ovoj strani imaju za cilj da razjasne nedoumice sa kojima se susrećemo. Nadamo se da će Vam naši odgovori pomoći da sačuvate zdravlje Vaših zuba! 

Pitanja i odgovori - Dečija stomatologija

Odgovor na pitanje: Najbolje vreme za prvu posetu zubaru je između druge i treće godine deteta. Ovo je neophodno kako bi se kontrolisalozdravlje usne duplje deteta. Takođe, dete će se naviknuti na redovan odlazak kod lekara i osloboditi straha od pregleda. 

Odgovor na pitanje: Već sa izbijanjem mlečnih zuba detetu treba gazom koja je natopljena u čaj od kamilice. Gazom blago prelazite preko površina mlečnih zuba. Nešto kasnije treba početi sa pranjem zuba, ali bez upotrebe paste jer dete ne zna da ispere usta.
Međutim, čim nauči da ispira usta može se početi sa upotrebom paste koju treba naneti na četkicu u maloj količini.

Odgovor na pitanje: Za dete je najbolje da izaberete četkicu sa mekšim vlaknima i čija glava odgovara veličini vilice i zuba deteta.

Ali, takođe, možete uključiti i samo dete da izabere četkicu koja mu se najviše dopada.

Pitanja i odgovori - Oralna higijena

Odgovor na pitanje: Bakterije na jeziku su glavni uzrok neprijatnog zadaha. Takođe, što više bakterija to je veča mogućnost da dobijete neprijatan zadah i probleme sa oralnim zdravljem. Čistite jezik  dva puta dnevno po 10 sekundi. Svakodnevnim ponavljanjem smanjićete broj bakterija, a samim tim i neprijatan zadah. 

Odgovor na pitanje: Ostaci hrane koji se zaglave između zuba izazivaju nelagodu, ali i mogu dovesti do kvarenja zuba. U ovim situacijama najčešće posežemo za čačkalicom koja nam je prva pomoć.

Ipak, postoje razlozi zbog kojih treba voditi računa da nam upotreba čačkalice ne pređe u naviku. Dugo čačkanje zuba moze izazvati abraziju zuba, kao i povlačenje zubnog mesa. Ako se četo drži u ustima, može izazvati oštećenje zuba i viličnog zgloba. Takođe, oštećenje može izazvati i vrh čačkalice ukoliko se zabije u zubno meso.

Odgovor na pitanje: U većini slučajeva pastu za zube birate prema svojim potrebama, ali postoje sastojci na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Jedan od tih sastojaka je i fluor koji smanjuje nastanak karijesa za bar 40%; kod jeftinijih pasta ili onih sa prirodnim sastojcima treba obavezno proveriti da li sadrže fluor.

Pirofosfat i cink citrat sprečavaju nastanak kamenca, a triklosan ubija bakterije koje nanose štetu desnima i dovode do upale desni i lošeg zadaha. Stroncijum-hlorid ili natrijum nitrat smanjuju osetljivost i umanjuju iritantnost zuba i desni.

Ukus paste nema nikakvu značajnu ulogu u očuvanju zuba, pa prema tome možete odabrati onaj koji Vam najviše odgovara.

Odgovor na pitanje: Odgovor je da mogu biti korisne ali samo onda kada se koriste one koje ne sadrže šećer. Umesto toga, u njima je ksilotol, veštački zaslađivač koji izaziva probleme bakterijama i sprečava kvarenje. 

Led – Led pruža odlične efekte trnjenja. Držite led oko bolom zahvaćenog područja i pokušajte da ga pritisnete na to mesto. Najčešće, bol se smanjuje, pošto je led sjajan u suzbijanju bola na nervne završetke.

Krastavac – Isecite krastavac na deblje kolutove. Držite ih na i oko zuba koji vas boli i počeće da deluje ostavljajući umirujući efekat.

Nana – Stavite mali snop listova sušene nane oko bolnog zuba oko 15 minuta a onda ga ispljunite. Ponovite isto 10 do 15 puta na dan. Nana deluje dvostruko. Prvo, izvlači apsces na površinu, a njena ljutina daje umirujući efekat.

Beli luk  – Možda nije prijatnog mirisa, ali je među najefektnijim domaćim lekovima za zubobolju. Čeno belog luka sa malo soli treba staviti na zub. Oslobodiće Vas bola a ponekad, čak, i izlečiti. Takođe, treba sažvakati čeno belog luka dnevno i to ujutru – to će učiniti lečene zube zdravim i jakim. 

Ipak, najbolje je ne trpeti bol i otići na pregled kod stomatologa kako be se utvrdio uzrok nastanka bola. 

Za održavanje oralne higijene nije dovoljno samo pranje zuba četkicom.

Postoje delovi između zuba gde se sakupljaju ostaci hrane i četkica ne može da dopre do njih. 

Stomatolozi preporučuju čišćenje zuba koncem barem jednom dnevno, pre ili posle pranja kako bi fluor iz paste mogao da dopre u delove između zuba.

Ipak, ne treba ga koristiti prečesto, jer može izazvati iritaciju desni. 

Kao što je važno da redovno čistimo zube, tako je važno da očistimo i protezu kako se ne bi stvorio kamenac na njoj. 

Posle svakog obroka, protezu treba izvaditi iz usta i oprati je posebnom četkicom i deterdžentom.

Proteza se posle toga može osvežiti pastom za zube radi prijatnijeg ukusa. Sa protezom može da se spava, ali uz pranje pre nego sto legnete i nakon što ustanete.

Barem jednom nedeljno stavite protezu da odstoji u čaši vode sa kašikom sode bikarbone ili sa tabletom za čišćenje proteza iz apoteke. Najbolje bi bilo da je skidate na 6-8 sati dnevno i za to vreme držite u vodi.

Nošenje proteze ne isključuje potrebu za održavanjem higijene naših usta. Kao i ranije, potrebno je redovno čistiti i ispirati ostatke hrane i bakterije koje tu nastaju.

Ako primetite neku neprijatnost tokom nošenja proteze obratite se Vašem stomatologu. 

Odgovor na pitanje: Kad biramo četkicu za zube treba da oratimo pažnju na nekoliko stvari.

Veličina četkice – Obratite pažnju na veličinu svoje vilice i Vaših zuba. Na taj način odabraćete i veličinu “glave” četkice. Ako je četkica pogrešne veličine nećete moći pravilno da očistite zube. 

Vlakna – Imamo tri vrste vlakana: meka, srednja i tvrda. Stomatolozi uglavnom preporučuju mekša vlakna,kako se ne bi  oštetili desni i da bi se sprečilo krvarenje. Jačinu vlakana odredite prema jačini Vaših zuba i desni. 

Savet stomatologa – Ukoliko niste sigurni koja je četkica najbolja za Vas – tu smo da Vam pomognemo! 
Pišite nam ili nas pozovite NeoSmile stomatološku ordinaciju kako bismo Vas posavetovali.

Odgovor na pitanje: Studije su pokazale da ne postoji razlika između električne i obične četkice – i jedna i druga jednako dobro četkaju zube. 
Ukoliko imate osetljivije desni, stručnjaci preporučuju standardnu četkicu, sa mekim vlaknima jer električna četkica može izazvati krvarenje desni. Takođe, nekim ljudima smeta osećaj vibriranja koji stvara elekrična četkica. Pored toga, tu je i pitanje cene. Razlika je očigledna, mada postoje stručnjaci koji tvrde da se električna više isplati na duže staze.

Na kraju, sve dok se pravilno upotrebljavaju i jedna i druga su dobre, tako da je izbor na Vama.

Odgovor na pitanje: Na naš zadah utiče više stvari među kojima su hrana koju unosimo, duvanski dim, zatim nagomilane bakterije usled lošije higijene. Pored toga, neprijatan zadah mogu da uzrokuju i pojedina oboljenja, pa ukoliko Vas zadah zabrinjava bilo bi dobro da se konsultujete sa svojim stomatologom.

Odgovor na pitanje: Pre i posle upotrebe, treba da ispirate četkicu pod tekućom vodom oko 10 sekundi kako biste uklonili preostalu pastu za zube ili ostatke hrane sa četkice.

Četkicu treba da čuvate van ormana, na otvorenom, kako bi se brže sušila vlakna i ne bi došlo do dodatnog stvaranja bakterija.
Vodite računa da ne dodiruju četkice ostalih ukućana ukoliko se nalaze u istoj posudi.

Radi boljeg efekta, možete ostaviti četkicu u tečnosti za ispiranje usta nekoliko minuta.

Naravno, naposletku treba pomenuti i da je potrebno promeniti četkicu na svakih 3-4 meseca ili kada se vlakna oštete. Dečije četkice treba češće menjati – na 2 do 3 meseca.

Odgovor na pitanje: Kada dođe do kvara zuba najbolje je ne gubiti vreme i popraviti ga, a najbolje vreme za to je drugo tromesečje u trudnoći.

Treće tromesečje se ne preporučuje zbog položaja na zubarskoj stolici koji može biti neudoban trudnicama.

Vađenje zuba je poslednja opcija kada zubu nema spasa, a izbegava se i zbog mogućeg stresa i bola trudnice i bebe. A u slučaju da do vađenja zuba dođe drugo tomesečje se smatra najbezbednijim periodom.

Još jednu brigu trudnica predstavlja korišćenje anestetika i njihov uticaj na razvoj i zdravlje bebe. Međutim, brojna istraživanja su pokazala da nemaju uticaja na razvoj bebe. Uz to, anestetik će smanjiti stres trudnice i bebe tokom intervencije.

Rendgensko snimanje zuba je takođe bezbedno i ne utiče na razvoj bebe, a iz predostrožnosti sprovodi se u drugom tromesečju.

Odgovor na pitanje: Kompozitne ili bele plombe mogu da traju i duže od 5 godina. Rok trajanja jedne plombe zavisi od:

– veličine plombe

– mesta na kom se nalazi

– kvaliteta i načina izrade

– higijene usta pacijenta.

Radno vreme:

Ponedeljak-petak: 11:00 – 19:00

Vikendom: 11:00 – 17:00

Kontakt:

Email: ordinacija@neosmile.rs

Telefon: +381 69 2717 777

Adresa: Vrtlarska 7b, 11 080, Zemun

Radno vreme:

Ponedeljak-petak: 11:00 – 19:00

Vikendom: 11:00 – 17:00

Kontakt:

Email: ordinacija@neosmile.rs

Telefon: +381 69 217 777

Adresa: Vrtlarska 7b, 11 080, Zemun

Copyright © NeoSmile